Jaké potraviny vyhnout při léčbě kvasinkových infekcí? Tipy na správnou stravu
Úvod do neduhu známého jako kvasinková infekce
Ahoj všichni! Dnes se pozastavíme nad tématem, které možná není tím nejpříjemnějším ke kávičce, ale rozhodně je hodně důležité. A to nejen pro ty z vás, kteří se perou s kvasinkovou infekcí, ale pro každého, kdo chce o své tělo pečovat a zajímat se o to, co s ním dělají jednotlivé potraviny. Víte, kvasinková infekce, nebo chcete-li kandidóza, je poměrně častá záležitost, a když se objeví, náš jídelníček by měl jít okamžitě pod mikroskop. Není to o tom, že byste se museli najednou omezovat na vodu a suchary, ale je třeba přistupovat ke stravě s jistou rozvahou a pochopením toho, jak jednotlivé potraviny mohou ovlivnit vaše interní bojiště.
Proč je důležité upravit stravu při kvasinkové infekci
Pro začátek, důležité je vědět, proč vlastně musíte omezovat určité potraviny. Kvasinková infekce je způsobena nadměrným množstvím kvasinek, přesněji Candida albicans, ve vašem tělesném mikrobiomu. Tento nepřítel se v příznivých podmínkách může množit jak o závod a vaším úkolem je prostředí mu co nejméně příznivé udělat. No a teď nejspíš čekáte, že vám povím, jakým potravinám se vyhnout jako čert kříži, že? Tak jdeme na to!
Potíže s cukrem a kvasinková infekce
Odpřísahejte, že už nikdy nevezmete cukr do ruky! No ne, to by bylo příliš dramatické. Ale fakt je, že cukr je pro kvasinky jakoby superbenzin. Roste z nich takový monstrkvasinek, které vám pak dělají pěknou neplechu v těle. Sladkosti, sladké nápoje, dokonce i ovocné šťávy – to všechno jsou cukry. Můj tip? Dostačujte se na nějaký čas spíše přírodní sladkosti z ovoce, ale i to s mírou. Ani to ovšem není win-win situace, protože některé plody mohou obsahovat hodně přírodního cukru, takže nám zase mohou hrát do karet kvasinek. Jo, je to sakra balanc.
Sladká past na rafinované obiloviny
Jestli myslíte, že cukru už jste se zbavili, protože jste odolali čokoládě, tak to ještě není vše. Rafinované obilniny – bílý chléb, těstoviny, oblíbené pečivo – taky se během trávení rychle přeměňují na cukry a kvasinky na ně zase jdou jako šílené. Kdybyste mohli vidět, jak se ten chléb ve vašem žaludku mění na hostinu pro kvasinky, asi byste ztratili chuť. Tedy, já osobně si rád dám kousek dobrého chleba, ale spousta lidí si třeba dopřává alternativy – celozrnné produkt kde se to dá, a málo. A podle mě celkem dobrý deal!
Nenasytné kvasinky a alkohol
Naklonit si sklenku vína nebo zvednout pivo na zdraví může být způsob, jak oslavit konec týdne, ale v době boje s kvasinkovou infekcí si raději řekněte: "Ne, děkuju, já budu řídit." A to nejen auto, ale i svůj vlastní zdravotní stav. Alkohol je totiž pro kandidu další dobrota. Obsahuje nejen cukry, ale procesem fermentace také pomáhá kandidě se šířit. Takže ač s lítostí, ale vaše oblíbené pivo či víno by měly být tabu! Je to jen dočasně, říkám si vždy, když odolávám.
Kofein, stres a kvasinky – špatný triangel
Myslíte si, že káva je vaším nejlepším přítelem při ranním probuzení? Kvasinkám je to rovnou jedna velká ranní party. Kofein totiž na tělo působí stresově a stres může způsobit, že se imunitní systém nezachová úplně podle učebnice... a už to vidím to, jak se kvasinky těší na svoji šanci. No a mimo to káva ještě zatěžuje játra a ta by měla mít v této době co nejvíce volné ruce (tedy... játra nemají ruce, ale chápete, o co jde) na to, aby se starala o likvidaci toxinů. Zkuste místo kávy zelený čaj nebo nějaké bylinné směsi, třeba vám zlepší náladu i bez kofeinu!
Do boje proti kvasinkám s pomocí fermentovaných potravin
Teď ale dost těch zákazů, pojdme na něco pozitivnějšího. Fermentované potraviny, jako jsou kefír, kysané zelí nebo kombucha, mohou být vašimi spojenci v boji proti kandidě. Mají totiž plno probiotik, která jsou jako malí vojáčci v této nekonečné válce za zdraví vašeho střeva. Našlapujte ale opatrně, protože při přemíře kvasinek v těle na začátku byste mohli cítit i účinky detoxikace, které nejsou úplně nejpříjemnější. Já jsem při svém prvním pokusu s kefírem pocítil takový menší orkán v břiše, což byl signál k opatrnosti.
Moře, slunce a... mléčné výrobky?
Člověk si říká, že jogurt na svačinu je tak nějak od přírody – chutná, zdravá volba. Jenže mléčné výrobky mohou mít zvýšený obsahu laktózy, a tím pádem cukru, takže kvasinky si na nich mohou pochutnávat. Zvažte proto během léčby kvasinkové infekce omezení konzumace těchto produktů, případně přejděte na varianty s nízkým obsahem laktózy nebo rostlinné alternativy. A když už mluvíme o alternativách, tak třeba kokosový jogurt se může stát vaším novým nejlepším přítelem, alespoň z hlediska gastronomie.
Tuky: Které jsou přátelé a které ne?
V tucích to máme jak v počasí – je potřeba najít tu správnou rovnováhu. Sázejte na zdravé tuky, jako je avokádo, ořechy, extra panenský olivový olej a vyhýbejte se trans-tukům a nasyceným tukům, které mohou vést k zánětům a více si komunikovat s kvasinkami, než byste chtěli. A víte, co je na tom nejlepší? S avokádem a trochou fantazie si můžete vytvořit dokonalý pokrm pro všechny – kvasinky tím vlastně trochu potrápíte. Tak trochu gurmánská pomsta, řekl bych.
Kvasinkový nepřítel – umělá sladidla
Aspartam, sacharin, sucralóza... slyšeli jste o těchto umělých sladidlech, že? No, možná vás překvapí, ale i když jsou některá z nich kaloricky neutrální, můžou mít negativní vliv na ten náš mikrobiom. A my přece nechceme, aby naše střeva připomínala biologický válečný štáb. Když potřebujete něco osladit, zkuste přírodní alternativy jako stevii nebo erytritol – ty mají menší schopnost podporovat kvasinkovou infekci, což je přeci jenom cíl, k němuž směřujeme.
Shrnutí a pohled do budoucnosti
Seznam nepřátel při kvasinkové infekci je dlouhý, ale jde o to najít způsob, jak s tím na dlouhodobější bázi žít a nejen omezovat, co vám chutná. Rozhodně neuvažujte o tom, že když se jednou potíže vzdalují, můžete hned skákat zpět do starých kolejí jídelníčku. S bylinkami, dobrými tuky a probiotiky si můžete postavit celkem pevnou obranu. A jak už to tak bývá, preventivní přístup má před reaktivním vedení o mílové kroky. Klíčem je pestrost – jednou avokádo, podruhé něco jiného s vysokým obsahem zdravých tuků, občas kefír a vždycky s úsměvem. Protože, moji drazí, i pozitivní myšlení a radost ze života mají na naše tělo neskutečně blahodárný vliv. A teď už mi dovolte ukončit tenhle kulinářsko-lékařský monolog a jděte tvorit zdravé a chutné jídelníčky plné barev a vůní. Ažbudu další příspěvek psát, budu se na vaše historky a zkušenosti těšit. A mezitím, ať se vám daří v boji proti kvasinkám co nejlépe!
Napsat komentář